حرکت لاک پشتی و تیر خلاص مدیریت منابع آب لرستان

زهرا احمدی سبزواری، نویسنده و خبرنگار اجتماعی لرستان طی یادداشتی که برای پایگاه خبری گفتار ما ارسال کرده اند، نوشت: در سال ۱۳۸۲ عملیات اجرایی طرح انتقال آب شهرستان الیگودرز به قم با نام جعلی طرح قمرود آغاز شد. این طرح با احداث انواع سازه های آبی از جمله ۴ سد انحرافی، سه دهنه تونل […]

زهرا احمدی سبزواری، نویسنده و خبرنگار اجتماعی لرستان طی یادداشتی که برای پایگاه خبری گفتار ما ارسال کرده اند، نوشت: در سال ۱۳۸۲ عملیات اجرایی طرح انتقال آب شهرستان الیگودرز به قم با نام جعلی طرح قمرود آغاز شد. این طرح با احداث انواع سازه های آبی از جمله ۴ سد انحرافی، سه دهنه تونل به طول ۵۶ کیلومتر و به قطر ۴ متر، با ظرفیت ۲۳ متر مکعب در ثانیه که بیش از دو برابر ظرفیت انتقال آبی است که از سد کرج به تهران منتقل میشود در پنجم خرداد ماه سال ۱۳۹۰ با حضور محمود احمدی نژاد به بهره برداری رسید.
با اجرای این طرح، سالانه مقدار ۱۸۱ میلیون مترمکعب آب ۴ رودخانه شهرستان الیگودرز به نامهای دره دایی، دره لکو ، سرداب و انوج به حدود ۱۰ شهر و ۲۰ روستای استان های قم، اصفهان و مرکزی از جمله شهرهای خمین، گلپایگان، محلات، نیمور، سلفچکان، ساوه و قم برای مصارف مختلف شرب، صنعت، کشاورزی و گردشگری انتقال می یابد.
در اثر اجرای این طرح که بزرگترین طرح انتقال آب بین حوضه ای خاورمیانه محسوب می شود، علاوه بر بروز مشکلات عدیده زیست محیطی، بلکه چاه های آب شرب و کشاورزی، چشمه ها، مزارع و باغات، مجتمع های پرورش ماهی و … منطقه خشک گردید و اهالی روستاهای منطقه مجبور به مهاجرت شدند.
علیرغم مخالفت شدید مردم و نمایندگان وقت الیگودرز، این طرح اجرا گردید و برای خاموش کردن اعتراضات مردمی مقرر شد، جهت جبران بخشی از خسارات ناشی از اجرای طرح، مطالعات فاز اول و دوم تعداد هفت سد مطالعاتی الیگودرز شامل سدهای قشلاق، چمن سلطان، دار سفید، اردودر، خمه بالا، گایکان و اسل شاه انجام و با اخذ تخصیص آب اجرایی گردند و همچنین سدهای دهجانی و عالی محمود و ایستگاه پمپاژ تحویلی از قمرود در منطقه شاهپور آباد اجرایی و به بهره برداری برسند.
متاسفانه از سال ۹۱ تاکنون نه تنها مطالعات فاز اول سدهای فوق الذکر متوقف و فاز دوم مطالعات آنها تعطیل و انجام نشد، بلکه در ابلاغیه تخصیص آب شماره ۱۴۰۰/۱۰۰/۴۸۷۶ مورخ ۱۴۰۰/۳/۲۶ حتی یک لیتر آب به ۷ سد مطالعاتی الیگودرز تخصیص داده نشد و عملا این سدها را با نبود تخصیص آب حذف کردند و تیر خلاص به آب الیگودرز و توسعه این شهرستان زده شد. همچنین به سد دهجانی ردیف اعتباری داده نشد و سد غیرفعال عالی محمود که در سال ۹۸ با پیگیری مدیرعامل وقت و نماینده شهرستان با اخذ اعتبار از سازمان برنامه و بودجه و انتخاب پیمانکار فعال گردید، متاسفانه در سال ۹۸ تا کنون کمتر از ۲ درصد پیشرفت فیزیکی داشته و تقریبا کار خاصی در آن انجام نمی شود. شبکه حوضیان هم که قبلا حدود ۸۰ درصد پیشرفت فیزیکی داشته، با اینکه در سال قبل کار به پیمانکار جدید ابلاغ گردیده هنوز کاری خاصی انجام نداده است و روند کار بعلت عدم پیگیری کارفرما بسیار کند می باشد.
با این عملکرد ضعیف و حرکت لاک پشتی شرکت آب منطقه ای لرستان، متاسفانه پروژه های اجرایی و طرح های مطالعاتی آبی الیگودرز تقریبا تعطیل شده و نشاطی در حوزه آب این شهرستان آسیب دیده به چشم نمی خورد.

با این توصیف و با این همه آسیب که به آب الیگودرز طی سالهای گذشته تاکنون وارد شده و بویژه در ابلاغیه تخصیص آب سال ۱۴۰۰۰ که سهم شهرستان الیگودرز حذف و صفر در نظر گرفته شده مردم از جناب آقای دکتر خدابخشی نماینده محترم شهرستان و جناب دکتر زیویار استاندار محترم لرستان انتظار دارند که این موضوع را که با معیشت و اشتغال مردم و توسعه شهرستان در ارتباط است به صورت ویژه پیگیری نمایند و تا احقاق حق آبه و همچنین فعال کردن پروژه های آبی این شهرستان تلاش نمایند.